שש קוביות בבטן: זה לא חלום!
עושים 300 כפיפות בטן ביום כבר שלושה חודשים ועדיין לא רואים קוביות? יש לזה סיבה. כדי להגיע לשישיה הגואלת יש כמה דברים שצריך לדעת על אחוזי שומן גוף ועל שרירי הבטן. וזה המקום לעשות את זה
1. 6 קוביות בבטן – זה כן אפשרי
2. בטן חטובה ושטוחה מגיעה בעזרת שילוב של אחוזי שומן נמוכים בגוף ומסת שריר בבטן
3. כדי לשרוף את השומנים שמסתירים את השרירים צריך פעילות אירובית כמו ריצה, שחייה, ספינינג וכו’.
כדי לפתח את הקוביות חשוב להתאמן על תרגילים במיוחד לשרירי הבטן. גם תזונה בריאה יכולה לעזור.
“אני עושה 300 כפיפות בטן ביום כבר שלושה חודשים ועדיין הבטן רכה ולא מעוצבת”; “ניסיתי את כל מכשירי הבטן מכל ערוץ קניות ו/או מודעה בעיתון ואין שום תוצאות”. אלה משפטים שאני שומע המון. אם כן, מדוע אין שינוי בשרירים הסוררים, ומדוע אחרי שלושה שבועות הבטן לא נראית כמו של ההיא או ההוא מהטלוויזיה? האומנם זה בלתי אפשרי להגיע לשישיית שרירים בבטן? האם זה באמת גנטי (“או שיש או שאין”)? אפשרי! ועוד איך אפשרי!
אלא שבראש ובראשונה צריך להבין ולדעת כי בטן חטובה ושטוחה (וקוביות) היא תוצאה של שני גורמים: האחד הוא אחוזי שומן נמוכים בגוף והאחר הוא מסת שריר בבטן (שרירי בטן חזקים).
מה כדאי לדעת על שניהם?
אחוזי שומן בגוף:
למעשה, אחוזי השומן בגוף הם המרכיב החשוב והדומיננטי בכל מה שקשור לקוביות בבטן. לצורך העניין נדמה את הבטן לשוקולד. כל עוד השוקולד עטוף בנייר כסף, ואחר כך בנייר העטיפה הצבעוני, קשה לראות את הקוביות שמסתתרות תחתם.
נדמה את הבטן לשוקולד. כל עוד השוקולד עטוף בנייר כסף, ואחר כך בנייר העטיפה הצבעוני, קשה לראות את הקוביות שמסתתרות תחתם.
מבחינת הגוף שלנו, מעטפת נייר הכסף ונייר העטיפה הצבעוני שבדוגמה הם השומן המצטבר סביב לשרירי הבטן ומעניק לה את
גם זמן ביצוע הפעילות והעומס באימון משמעותיים מבחינת שריפת השומנים. ככל שהעומס קשה יותר, וזמן האימון ארוך יותר כך תשרפו יותר קלוריות ולאט-לאט “תקלפו את העטיפה” (השומן! על מה בדיוק כבר חשבתם כאן?).
עצלנים? לא נורא. חשוב לדעת שכל אימון, גם עשר דקות, הוא אימון יעיל ובלתי מבוטל. ה”תוצרת” שלו אומנם פחותה, אבל אולי לאט לאט תגלו ככה שזה לא כל כך נורא להתאמן. וגם זו לטובה.
הדרך האחרת לצמצם את אחוזי השומן שמפריעים לשישיית השרירים שבבטן לבטא את עצמה עוברת דרך הפה. לתזונה יש השפעה גדולה מאוד על רמת השומן בגוף. ככל שתרבו באכילה לקויה, עתירת שומנים וסוכרים, כך תאגרו יותר שומן והשישיה המקווה תתרחק מכם.
מסת שרירי הבטן:
שרירי הבטן הם שרירים מייצבים, הפעילים כמעט בכל תנועה ובכל תזוזה שאנו מבצעים. אבל על מנת לקבל בטן שרירית וחזקה יש לבצע עבודה ספציפית וממוקדת על שרירי הבטן כדי לאמץ אותם ולפתח אותם, כיוון שללא שרירי בטן מפותחים לא נוכל לראות את הקוביות. הן לא קיימות שם באופן טבעי! גם אם אחוזי השומן נמוכים.
אז על מה חשוב כשמבצעים תרגילי בטן?
חשוב לבצע תרגילי בטן שונים (חשוב מאוד לא להיות מקובעים ולגוון עם תרגילים שונים). ואל תתייאשו מהר גם אם “שורף” לכם באימון. בסוף זה ישתלם.
מהצד האחר, אין טעם בביצוע מוגזם של תרגילי בטן. עבודה של עשר עד 15 דקות, שלוש פעמים בשבוע (ולא בימים רצופים) בהחלט מספקת. גם לזה יש סיבה: נפח השריר גדל בצורה הנכונה ביותר ב”תנועה גלית”; כלומר, כאשר מפעילים אותו במאמץ גובר, בהדרגתיות, וכאשר נותנים לו “לנוח” כמו שצריך לאחר המאמץ.
המנוחה הזו היא חלק חשוב מבניית נפח השריר. ומי שמאמץ ומאמץ את השריר ולא נותן לו מנוח, גם מזיק לעצמו וגם מתרחק גם מהשישיה המקווה… אבל זה כבר נשמע כמו נושא לכתבה שלמה בפני עצמה.
בהצלחה -דרור בן משה מדריך כושר אישי-מדריך ספינינג בוגר אוניברסיטת תל אביב