אחד המאפיינים של תקופה זו היא העלייה במודעות  של אורח חיים בריא וכפועל יוצא של זה שילוב של פעילות גופנית ואכילה מודעת.
מובן כי אורח חיים בריא הינו מכלול של אלמנטים והקוהרנטיים שבבם הינם פעילות גופנית ותזונה השזורים הא בהא. במאמר המובא לעיל אדון בעיקר בתזונה ו”בדיאטות טרנדיות”.
כשאומרים דיאטה לרוב הכוונה לאכילה מודעת, הימנעות או מתירנות על מזונות אלו או אחרים. סיבות רבות בנמצא לדיאטה- סיבות רפואיות, אסתטיות, אידיאולוגיות, וכו’.
על מנת שגופנו יתפקד באופן היעיל והבריא ביותר עלינו לספק לו את אבני הבניין היסודיות להם הוא זקוק. אבני היסוד הללו הם כידוע פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ומים. ומילות המפתח כפי שנחקקו באבן הראשה של המקדש בדלפי ” הכל במידה “.

טבעונות– זרם הטבעונות לאחרונה צובר תאוצה , הטבעונים נמענים ממאכלים מן החי ותוצריהם, (בשר, חלב ביצים, דגים וכו’ ). לדיאטה מסוג זה יתרונות כגון הורדת טרי גליצרידים, כולסטרול רע , לחץ דם ועוד מאידך כיוון שאיין הטבעונים מספקים לגופם מאכלים מן החי העשירים בחומרים חיוניים כגון חמצות אמינו מלאות, מינרלים ווטמינים מסוימים כגון ברזל ו12B הנמצאים במזונות אלו. עליהם לדאוג להשלים את החסכים הללו בצורות שונות.
תזונה פליאוליטית-  ספורטאים רבים החלו לאמץ תזונה פילאוליטית.דיאטהזו היא בעצם נקודת הקיצון השני על הספקטרום “טבעוני-פליאוליטי”. הגישה הרוות בזרם זה היא כי גופנו מותאם לתזונה קדמונית כבימי האדם הקדמון דהיינו אכילה מרובה של בשר תוך שימת דגש על שימת דגש על בשר אדום, והרבה שומן והפחתה של מוצריי חלב. גם אם אחלטתם לאמץ לעצמכם  גישה זו עליכם לקחת בחשבון שאורח החיים של האדם הקדמון שונה היה משל האדם המודרני וכך גם אלפיי שנות אבולוציה של תהליכי אדפטציה פיסיולוגיים עשו את שלהם. ( כמו כן אל לנו לשכוח שגם איין שום אינדקציה שאכן דיאטה זו הייתה הטובה ביותר עבור האדם הקדמון כייוון שתוחלת החיים הייתה כמחצית משל אדם מודרני)

דיאטת אטקינס– דיאטת אטקינס הינה בעצם דיאטת חלבונים. דיאטת דלת פחמימות המתבססת בעיקרה על מוצרי בשר רזה, חלב , ביצים ומעט ירקות. לרוב בדיאטה מסוג זה אכן יורדים יחסית מהר במשקל מאידך אנו חוסכים מהגוף את הפחמימה שהיא אחד מאבות המזון כלומר אבני היסוד של הגוף. בדיאטה זו הכולסטרול עשוי לעלות, מצב הרוח עשוי להשתנות עקב הירידה בסרטונין המשתחרר במוח לעיתים כתוצאה מאכילת פחמימות, וקשה להתמיד בה לאורך זמן וכמובן שאחרי שנשברים מעלים את הקילוגרמים ואף למעלה מכך. הסיבה העיקרית היא שהפחמימה היא ספק האנרגיה של הגוף וכשאינה בנמצא , יפנה הגוף למעגלי אנרגיה חלופית- השרירים וכך בעצם יתרחשו תהליכים קטבולים של מסת הגוף היבש ( פירוק שרירים לסיפוק אנרגיה זמינה).
דיאטת פריטקין- דיאטת פריטקין הינה דיאטה דלה מאוד בשומן ומרובה בסיבים תוך הקפדה על חלבונים( ממקורות רזים). דיאטה זו עוזרת באיזון סוכרים, הורדת לחץ דם והרזיה אך כיוון שגם פה כמעט לגמרי נכסך מהגוף אחד מאבות המזון ( השומן ) עלולות להופיע בעיות הקשורות במיעוט אכילת שומן כגון הידלדלות במקורות של וויטמינים ומינרלים שונים תוך השפעה על המערכת האנדוקרינית בגוף.

דיאטת סקרסדייל – דיאטה זו מבוססת על חלבונים ממקורות רזים, ירקות ופירות. פחמימות אסורות למאכל בדיאטה זו. לרוב בדיאטה זו שלוש ארוחות ביום והגוף מקבל עד אלף קלוריות ביום. דיאטה זו גורמת לירידה יחסית מהירה במשקל מאידך היא מכילה מעט מדי קלוריות ונעדרת פחמימות ועל כן הגוף מנוע מלקבל ויטמינים ומינרלים רבים וחיוניים.
לסיכום לפני שאנו בוחרים לאמץ לעצמנו דיאטה זו או אחרת , ראשית עלינו לברר עם עצמנו את מטרות הדיאטה: האם אסתטיות? רפואיות ? אידיאולוגיות ? וכו’ לאחר עלינו להבין לעומק את היתרונות והחסרונות של כל דיאטה ולעשות אדפטציה מתאימה גדיי לא לגרום לנזק. תמיד מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע ולשלב פעילות גופנית מתאימה.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *